У літній період почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язанi з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.
Цьогоріч епідеміологічна ситуація ускладнюється активними бойовими діями на території України, внутрішньою міграцією людей.
У головному управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області зазначають, що з початку 2022 року зареєстровано 28 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 230 осіб, що 21 спалах відбувся вже після початку військової агресії РФ проти України, зокрема 15 – у пунктах перебування внутрішньо переміщених осіб.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Калинівське управління ГУ Дерджпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах.
При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.